Detaylı Ara
Süt İçmenin Faydaları Nelerdir ? Süt İçmek Neye İyi Gelir

Süt İçmenin Faydaları Nelerdir ? Süt İçmek Neye İyi Gelir

  • 17 Ağustos 2022
  • 0 Beğenme
  • 2562 Görüntüleme
  • 0 Yorumlar

Süt ürünleri, yaşamın ilk günlerinden itibaren bize eşlik eden birçok insan için beslenmenin temelidir. Laktoz intoleransı olan kişiler de sütte laktoz içermeyen bir çeşitle değiştirmeye çalışırlar çünkü sütte bir kişinin her gün ihtiyaç duyduğu birçok önemli bileşen vardır . Bugün sütün faydalarının neler olduğunu, ne sıklıkla tüketilebileceğini ve en popüler ürünlerden birinin zararlı olup olmadığını anlayacağız.

Süt

Antik çağlarda, insanoğlunun sütü sindirme yeteneği çocukluk döneminde sınırlıydı çünkü yetişkinler laktaz (sütteki laktozu sindirmek için gerekli olan enzim) üretmedi. Bu nedenle, insanlar laktoz seviyelerini azaltmak için sütü süzme peynir, peynir ve diğer ürünlere dönüştürdü.Binlerce yıl önce, Avrupa popülasyonunda yetişkinlikte laktaz üretimine izin veren rastgele bir mutasyon yayıldı . Sütün yeni bir besin kaynağı olarak kullanılması sağlandı, Diğer besin kaynakları yetersiz olduğunda bir popülasyonu ayakta tutabilecek kapasitedeydi.

Pastörize ve sterilize süt

Süt, raf ömrünü artırmak ve tüketici için daha güvenli hale getirmek için işlenir (pastörize veya sterilize edilir). Taze süt, +63 °C ile 100 °C arasında ürünü ısıttıktan sonra insan sağlığına zararsız mikroorganizmalar içerebilir . Ayrıca bu sayede süt çabuk ekşimez.Pastörizasyon, adını Fransız bilim adamı Louis Pasteur’den almıştır. Bu işlem için önce süt iyice temizlenip soğutulur, ardından çeşitli yöntemlerle pastörizasyon işlemi gerçekleştirilir:

  • yaklaşık yarım saat boyunca +65 ° C’ye kadar uzun süreli ısıtma ;
  • yarım dakika boyunca +75 °С’ye kadar hızlı ısıtma ;
  • +90 °C’ye kadar anlık ısıtma ve ani soğutma (sütteki zararlı mikroorganizmaların çoğu ani sıcaklık değişimlerine dayanamaz).

Sütün sterilizasyonu +100 °C’nin üzerindeki sıcaklıklarda gerçekleşir, bu da üründe bulunan tüm mikroorganizmaların yok edilmesini sağlar. Buna göre , bu tür sütler daha fazla stabiliteye ve raf ömrüne sahiptir. UHT  ayrıca sütün anında 135-140 °C’ye ısıtıldığı ve tüm bakterilerden temizlendiği yüksek sıcaklıkta bir işlemdir.

Ancak bu prosedürlerin dezavantajları, bu tür sütün ürünün biyolojik değerini düşürmesidir. Bu nedenle, bu tür yöntemler genellikle içme ve yoğunlaştırılmış süt, krema oluşturmak için kullanılır. Kural olarak, sterilize edilmiş UHT sütün raf ömrü bir yıla kadar olabilir (ekşiye neden olacak bakteri içermediğinden) ve pastörize edilebilir – maksimum iki hafta.

Sütün faydaları

Süt, özellikle protein ve kalsiyum olmak üzere mükemmel bir vitamin ve mineral kaynağıdır. İkincisi kemik sağlığı, kas hareketi ve sinir sinyallerinde önemli bir rol oynar. Sağlık yetkilileri, kemik kırıklarını ve kemik erimesini önlemek için yeterli miktarda kalsiyum almayı önermektedir. Bazı üreticiler inek sütünü kemik sağlığını iyileştiren başka bir besin olan  D vitamini ile takviye eder.Süt ve süt ürünleri iyi bir protein, yağ ve karbonhidrat dengesine sahiptir ve bu nedenle aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok önemli bir temel besin kaynağıdır:

  • kalsiyum ;
  • fosfor a ;
  • A ve B12 vitaminleri ;
  • potasyum ;
  • magnezyum ;
  • çinko

Potasyum

Süt, kan damarlarını genişletmeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olan bir potasyum kaynağıdır. Sodyum (tuz) alımını azaltırken daha fazla potasyum almak kan basıncını düşürerek kalp hastalığı ve felç riskini azaltabilir.Süt ve süt ürünlerini diyetten tamamen çıkarırsanız, bu yetersiz kalsiyum alımına neden olabilir. Bu, özellikle kalsiyum ihtiyacı artan 50 yaş üstü kadınlar ve yaşlılar için önemlidir. Kalsiyum eksikliği osteoporoz (kemik kaybına yol açan bir hastalık) gibi durumlara yol açabilir.Araştırmacılar ayrıca günlük süt tüketiminin, kıkırdak ve çevre dokulara zarar veren tedavi edilemez bir hastalık olan kemik erimesi ilerlemesinde bir azalma ile ilişkili olduğunu söylüyorlar .

Süt ve kanser

Süt, kanser riskini azaltabilecek iki besin olan kalsiyum ve D vitamini içerir. Kalsiyum bağırsak astarını koruyabilir ve kolon ve rektum kanseri riskini azaltabilir .D vitamini hücre büyümesinin düzenlenmesinde rol oynayabilir. Bazı araştırmalar , bu elementlerin prostat ve meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir .

Süt ve spor

İnek sütünün genç buzağıların hızla gelişmesine ve kilo almasına yardımcı olması gibi, insanlarda büyümeyi ve kas kazanımını teşvik edebilir. İnek sütü , sporcular için gerekli tüm amino asitleri içeren mükemmel bir yüksek kaliteli protein kaynağıdır .

Süt ve çürük

Süt ve süt ürünleri diş çürümesi riskini azaltır. Örneğin , peynir ve diğer süt ürünleri

  • ağızdaki asitliği azaltır
  • tükürük akışını uyarır;
  • plak oluşumunu azaltır;
  • çürük (diş çürüğü) insidansını azaltır.

İnek sütü alerjisi

50 çocuktan 1’inde inek sütü ve ilgili süt ürünlerine karşı alerji görülür ve laktoz intoleransından farklıdır . Çok az yetişkin inek sütüne alerjisi vardır. İnek sütüne alerjisi olan kişiler, keçi veya koyun gibi diğer hayvanların sütüne de alerjisi olabilir.Bir kişinin alerjik duyarlılığı varsa, genellikle sütteki bir veya daha fazla proteinden kaynaklanır. Keçi sütü proteinleri, inek sütü proteinleriyle yakından ilişkilidir, bu nedenle bir süt türünü diğeriyle değiştirmek genellikle yardımcı olmaz.Süt alerjisi genellikle çok küçük çocuklarda görülür, ancak çoğu iyileşme veya süte karşı tolerans geliştirme eğilimindedir .

Laktoz intoleransı

Laktoz, insanlar da dahil olmak üzere herhangi bir memelinin sütünde doğal olarak bulunan bir tür karbonhidrat veya şekerdir. Normalde, ince bağırsak enzimi laktaz, laktozu parçalar ve böylece kan dolaşımına emilebilir.Bazı insanlar yeterince laktaz üretmezler. Süt içtikleri zaman sindirilmemiş laktoz, kalın bağırsaklarındaki bakteriler tarafından parçalanarak gaz, şişkinlik, ağrı ve ishale neden olur. Bu duruma laktoz intoleransı denir.Bir kişi laktoz intoleransı ile doğabilir veya daha sonra yaşamda geliştirebilir. Laktoz intoleransınız olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuza görünün. Süt  , günlük diyetin önemli bir besin bileşenidir, bu nedenle laktoz intoleransı olan kişiler sütü tamamen bırakmamalıdır. Bir kişiye laktoz intoleransı teşhisi konulursa, laktozsuz süt kullanılabilir veya normal süte devam edilebilir , ancak daha küçük miktarlarda.İnek sütüne alerjisi veya intoleransı olan herkes onun sağlıklı alternatiflerini de deneyebilir : örneğin, marketlerde badem, soya, hindistancevizi, kenevir ve yulaf sütü gibi bir dizi ikame bulunur.

Sütün zararları

Süt ürünleri birçok vitamin ve besin maddesi içermesine rağmen , az yağlı süt ve peynir gibi yüksek süt ürünleri alımının prostat ve meme kanseri riskini artırabildiğini gösteren çalışmalar vardır.Ayrıca , kalsiyumun faydalarına rağmen , bazı bilimsel kanıtlar , bu elementin fazlalığını prostat kanseri riskinin artmasıyla ve sütten yüksek D vitamini içeriği ve alımını pankreas kanseri riskinin artmasıyla  ilişkilendirmiştir . Aşırı kalsiyum veya hiperkalsemi kabızlığa, böbrek taşlarına veya böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu nadiren tek başına bir süt diyeti nedeniyle olur, ancak bir kişi kalsiyum takviyesi aldığında tehlikeli olabilir.

Araştırmalar ayrıca tereyağı gibi yüksek yağlı süt ürünleri yemenin beyin problemleri ve iltihaplanma riskinizi artırabileceğini gösteriyor . Süt ürünleri doymuş yağ oranı yüksektir. Amerikan Kalp Derneği (AHA), çok fazla doymuş yağ yemenin kolesterol seviyelerini yükseltebileceğini, kalp hastalığı ve felç riskini artırabileceğini belirtiyor. AHA, insanların kalorilerinin % 5-6’sından fazlasını doymuş yağdan almamalarını tavsiye ediyor.

Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri (CDC), bebeklerin 12 aylık olana kadar inek sütü içmemesi gerektiğini söylüyor. Bunun nedeni, inek sütünün bir bebeğin böbreklerinin işleyemeyeceği ve onları bağırsak kanaması riskine sokabileceği çok fazla protein ve mineral içermesidir.Günlük toplam süt ve diğer süt ürünleri alımı 500 mililitreyi (yaklaşık 500 gram) geçmemelidir. 4 ila 7 yaş arası çocuklar için bu sayı yaklaşık 350 gram, 7 ila 9 yaş arası çocuklar için yaklaşık 400 gramdır. 10-12 yaştan itibaren süt ürünleri tüketim oranı yetişkinlerle aynıdır .

Tavsiyelerimiz

Yetişkin sağlıklı bir insan için günde iki bardak süt ve sıvı fermente süt ürünleri tüketilmesini önermektedir. Ayrıca günde yaklaşık 20 gram peynir, 10-12 gramdan fazla tereyağı tüketmemeyi ve yaklaşık 30 gram süzme peynir yemeyi tavsiye ediyor.

Unutulmamalıdır ki, süt yağı ikame maddeleri (%50’den fazla olmayan bir miktarda ikame ile) kullanılarak yapılan süt ürünlerinin adı “Süt yağı ikameli süt içeren ürün” kelimeleri ile başlamalıdır. Tüketici ambalajı, üründe bitkisel yağların varlığını belirtmelidir.

Süt ürünlerini ambalajlı olarak satın alırken görünüşe dikkat edin. Ambalaj şişmiş veya hasarlı ve açık olmamalıdır. Süt ve süt ürünleri seçerken şunlara dikkat edilmelidir:

–  süt ve süt ürünlerini sadece soğutma ekipmanının bulunduğu ve ürün ve üreticisi hakkında bilgi bulunan yerlerden satın alın;

–  kimliği belirsiz yerlerde veteriner ve sağlık belgeleri olmayan süt ürünleri satan kişilerden ürün satın almayın;

–  üreticisi tarafından belirlenen süt ve süt ürünlerinin saklama koşullarına ve raf ömrüne dikkat edilmeli;

–  çiğ süt tüketilmeden önce kaynatılmalıdır;

  • Paylaş :

Yorumunuzu bırakın