Nektarinin faydaları nelerdir, neye iyi gelir
- 18 Ağustos 2022
- 0 Beğenme
- 4075 Görüntüleme
- 0 Yorumlar
Yunancadan tercüme edilen “nektarin”, “tanrıların içeceği” anlamına gelir. Birçok ülkede, şekli nedeniyle “kalbin meyvesi” olarak bir adı vardır. Bu meyvenin farklı çeşitleri vardır.
Birçoğu yanlışlıkla nektarin şeftali ve erik melezi olduğuna inanır. Aslında, doğal bir mutasyon nedeniyle, seçici üreme ile sabitlenmiş, pürüzsüz bir cilde sahip olan şeftalinin bir alt türüdür. Nektarin yapay seçilimle değil, doğa tarafından yaratılmıştır. Meyvenin pürüzsüz kabuğu şeftali ağaçlarında çekinik bir özellik iken, kadifemsi kabuk baskındır. Nektarin, çekinik bir özellik oluştuğunda şeftali ağaçlarının kendi kendine tozlaşmasından gelir. Bu nedenle nektarin genellikle şeftali ağaçlarında yetişir ve bunun tersi de geçerlidir. Ancak uzmanlar, doğanın hareketini beklemeden kendi başlarına meyve yetiştirmeyi öğrendiler.
Tarihçiler, nektarin ile ilgili en erken sözü buldular, 1616’ya kadar uzanıyorlar. Bilim adamları, kökenleri olan Doğu Asya’da çok daha önce bilindiklerine inansalar da. Çin resmen anavatan olarak tanınmaktadır. Avrupa’da, Orta Çağ’da geniş bir popülerlik kazandılar. Denizciler tarafından meyvelerin kendileri ve üreme için tohumlar şeklinde getirildiler. Nektarin iki bin yıl önce ABD’de ortaya çıktı.Bugün meyve Türkiye,İtalya,Yunanistan’ta yetiştirilmektedir.
Kimyasal bileşim
Nektarin kalorisi düşüktür. 100 g – 44 kcal. Proteinler – 1,07 g, yağlar – 0,31 g, karbonhidratlar – 8,86 g, doymuş yağ asitleri – 0,025 g, su – 87,59 g, mono ve disakkaritler – 7,89 g, nişasta: 0,07 g, kül – 0,48 g, diyet lifi – 1,7 g .Bu meyve vitamin ve mineraller açısından zengindir.
Vitaminler:
- Kolin
- PP vitamini
- K vitamini
- D vitamini
- E vitamini
- H vitamini
- C vitamini
- B vitaminleri (B9, B6, B5, B2, B1)
- A vitamini
- Beta karoten
Mineraller:
- Manganez
- Bakır
- Çinko
- Kükürt
- Sodyum
- Fosfor
- Potasyum
- Magnezyum
- Kalsiyum
Nektarin’in Faydaları Nelerdir
Nektarin, toksinlerin vücudunu mükemmel bir şekilde temizler, fazla sıvıyı giderir, diyet yapanlar için önemli olan şişliği azaltır. Bu meyve kalbin normal çalışmasına katkıda bulunur, bağışıklık sistemini ve vücudun koruyucu özelliklerini güçlendirir. Günün sonundaki gerginliği giderir, ruh halini iyileştirir, uykusuzluğu giderir, stres direncini artırır, kaygıyı giderir.
Vücudun metabolik süreçlerini hızlandırabilir, sinir sistemini stabilize edebilir. Ayrıca mükemmel bir enerji kaynağı olarak kabul edilir. Bu meyvenin kullanımı böbrek taşlarının düşmesine yardımcı olmaktadır. Kalp damar hastalıkları üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir: miyokardı destekler, kalp ritmini düzenler, kötü kolesterol seviyesini düşürebilir, damarları plaklardan temizleyebilir ve normal kan basıncını koruyabilir.Gastrointestinal sistemin normalleşmesi için önemlidir: bağırsak hareketliliğini düzenler, midedeki ağrıları giderebilir, patojenik mikroflorayı yok edebilir ve kabızlığı giderebilir. Asitliğiniz yüksekse, nektarin salgısını azaltmaya yardımcı olacaktır.
Kas aktivitesini mükemmel şekilde geri yüklediği için sporcular için kullanışlıdır.Yaşlıların nektarin tüketmesi iyileştirdiği, ateroskleroz gelişimini engellediği ve hipertansiyona yardımcı olduğu için önemlidir.Özellikle böbrek hastalıklarından muzdarip olanlar için yararlıdır: çalışmalarını ve diğer idrar organlarını normalleştirir.Ayrıca kanserin gelişmesini engeller, malign neoplazmların büyümesini engeller.Solunum yolu hastalığınız varsa, balgam söktürücü ve astım önleyici özellikleri nedeniyle nektarin diyetinize dahil etmeye değer.Kozmetolojide, bu meyve mimik kırışıklıklara ve sarkmış cilde karşı mücadelede önemli bir bileşen olduğu için çok popülerdir.
Nektarinin Zararı Varmıdır
Gıda alerjilerine eğilimi olan veya kişiler için önerilmez. Bu nedenle nektarin yedi aylıktan küçük çocuklara verilmemelidir. Şeker hastaları için yasaktır. Safra kesesi sorunu, şişkinliği ve ishali olan kişiler dikkatli olmalıdır.Sadece posayı yiyebilirsiniz, ancak tehlikeli bir madde – hidrosiyanik asit içerdikleri için zehirlenme riskiniz vardır.
Nektari Nasıl seçilir ve saklanır
Satın alırken meyveyi inceleyin, kabuk pürüzsüz, eşit ve parlak olmalıdır. Darbe, hasar veya ezik belirtileri varsa, almayın. Meyvenin sapı, olgunlaştığında hamura gömülür, bu durumda meyve sulu olmaz. İyi bir ürün, çatlaksız ve yarıya bölünmemiş bütün bir kemiğe sahiptir.Parmakla bastırıldığında meyve yumuşak olmalıdır. Hoş bir aroması vardır. Depolama sırasında meyveler birbirine değmemelidir. Kağıt torba veya sepet kullanmak daha iyidir. Nektarinleri serin ve karanlık bir yerde bırakın.Uzun süreli depolama için dondurmayı kullanabilirsiniz, bunun için meyveleri dilimler halinde kesin. Bu formda, bir saat donmaya bırakın, ardından havayı dışarı pompalayarak bir torbaya aktarın. Bu tür nektarinler altı aya kadar saklanabilir.
Her gün Nektari yerseniz ne olur?
Günlük kullanımda nektarin, özellikle sindirim sorunları, kardiyovasküler bozukluklar ve hatta malign neoplazmalar ile ilişkili çok sayıda hastalığın gelişmesini önlemek için önleyici bir etkiye sahiptir.Her gün bir nektarin yerseniz, vücudunuz vitaminlerle dolar ve enerji verir.Erkekler için düzenli kullanım prostatit ve idrar yolu enfeksiyon gelişimini önlemeye yardımcı olacaktır. Ve çocukların daha hızlı büyümesi için çocuğun aktif gelişim döneminde önemli olan birçok bileşeni vardır.
Yorumunuzu bırakın