Gelişmiş
Ara
Narın Faydaları Nelerdir

Narın Faydaları Nelerdir

  • 10/07/2021
  • 0 Beğenme
  • 15 Görüntüleme
  • 0 Yorumlar

Nar hakkında bilmeniz gerekenler

Nar, termofilik bir meyvedir, bu nedenle en iyi Orta Doğu, Kafkaslar, Afrika ve Asya’da yetişir.Ana olgunlaşma mevsimi Eylül’den Kasım’a kadardır, ancak mağazalardaki uzun raf ömrü nedeniyle tüm yıl boyunca satın alınabilir.

Bir zamanlar nar, bal ve tahıllarla eşit olarak değerlendi ve eski Yunanlılar ve Romalılar bu meyvenin sadece tadını değil, aynı zamanda faydalarını da kaydettiler.Narın vitamin ve mineral miktarı açısından eşdeğerini bulmak zordur: Bilim adamları bir dizi çalışma sayesinde çeşitli hastalıklara yakalanma riskini azalttığını bulmuşlardır.

Narın faydaları

Bu meyvenin içerdiği çok sayıda vitamin ve mineral vücuda fayda sağlar.

Bir porsiyon nar çekirdeği (yaklaşık 174 g) içerir.

  • Diyet Lifi – 7 g (%3 DV)
  • Protein: 3 g (%2.2 DV)
  • C Vitamini: 10.2 miligram (yüzde 30 günlük değer)
  • K Vitamini: 1: .4 mg (%36 Günlük Değer)
  • Folik Asit: 18 mcg (%16 DV)
  • Potasyum: 236 miligram (yüzde 12 günlük değer)

     

Ayrıca nar, tatlılığına rağmen düşük kalorili bir ürün olarak kabul edilir (100 g başına 83 kalori), bu nedenle diyetlere güvenle dahil edilebilir.

Nar güçlü bir antioksidandır

Nar, zararlı etkilere ve toksinlere karşı etkili bir şekilde koruma sağlamanın yanı sıra erken yaşlanmayı önleyen iki madde içerir:

  • Nar suyu ve kabuğunda bulunan punicalagin’in yeşil çay ve kırmızı şaraptan daha fazla antioksidan aktiviteye sahip olduğu gösterilmiştir.
  • Genellikle kozmetik amaçlı kullanılan nar yağının hazırlanmasında punik asit kullanılmaktadır.

     

Bu bileşenlerin her ikisi de vücut üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir, çeşitli hastalık riskini azaltır ve hücre yenilenmesini destekler.

İltihabı azaltır

Kronik inflamasyon birçok ciddi hastalığa neden olabilir.Nar, aynı punikalaginlerin yüksek içeriği nedeniyle güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.Araştırmalar, bu bileşenin iltihabı durdurduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini göstermiştir.

Kan basıncını düşürür

Hipertansiyon kalp krizlerine ve felçlere yol açar.Tıbbi bir deney, bu hastalığa yakalanan kişilerin iki hafta boyunca günde 150 ml nar suyu içtikten sonra kendilerini daha iyi hissetmeye başladığını gösterdi.Ve kan basınçları normal değerlere düştüğü görüldü.

Artritle Mücadeleye Yardımcı Olur

Artrit, eklemlerdeki iltihaplanmadır.Nardaki bitki bileşikleri, bu sürecin yoğunluğunu azaltmaya yardımcı olabilecek iltihap önleyici etkilere sahiptir.Araştırmalar, nar özünün farelerde hastalığı hafiflettiğini ve ayrıca osteoartritli kişilerde eklem hasarını engelleyebileceğini göstermiştir.

Kardiyovasküler hastalık riskini azaltır

Kardiyovasküler hastalık, dünyadaki en yaygın ölüm nedenlerinden biridir.Kalıtımdan sürekli strese kadar birçok faktör gelişimlerine yol açar.Narın içerdiği punik asit sayesinde vücudu bu hastalıkların gelişiminden korumaya yardımcı olur.Testler, yüksek trigliserit düzeyine (aşırı kan yağının bir ölçüsü) sahip 51 kişinin günlük 800 mg nar çekirdeği yağı alımıyla bu rakamda bir düşüş olduğunu gösterdi.Başka bir çalışmada, tip 2 diyabetli kişilerin nar suyu içtikten sonra kandaki “kötü” kolesterol seviyesini düşürdüğü bulunmuştur.

Bakteriyel ve Mantar Enfeksiyonlarıyla Savaşmaya Yardımcı Olur

Narın içindeki maddeler bakteri ve mantar enfeksiyonlarına neden olan mikroorganizmaların sayısını azaltmaya yardımcı olur.Meyve yemek ağız mukozası üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir ve diş eti iltihabı, periodontitis ve stomatit gelişimini engeller.

Hafızayı geliştirir

Araştırmalar, narın iyileştirici özelliklerinin hafızayı iyileştirebileceğini göstermiştir.Bu meyvenin iki gram özü, anesteziden sonra onu eski haline getirmeye yardımcı olur.28 yaşlı insanla yapılan bir başka deney, günde bir bardak nar suyunun sözel ve görsel hafızayı geliştirdiğini gösterdi.Fareler üzerinde yapılan deneylerin de yardımıyla narın Alzheimer hastalığına karşı mücadelede yardımcı olabileceği bulundu.

Dayanıklılığı artırır

Nar, fiziksel performansı artıran diyet nitratları açısından zengindir.19 sporcuya antrenmandan 30 dakika önce 1 gram nar ekstresi verildi.Sonuç olarak, kan akışları önemli ölçüde arttı, dayanıklılıkları arttı ve yaptıkları egzersizlerin etkinliği arttı.

Narın Zararları Nelerdir

Narın vücuda getirdiği yadsınamaz faydalarına rağmen, bazı hastalıklarda dikkatli kullanılmasına değer.Nar suyu kan basıncını düşürür, bu nedenle hipotansif hastalar onu içmekten kaçınmalıdır.Yüksek asit seviyesi nedeniyle, nar suyu da gastrit ve peptik ülser hastalığından muzdarip olanlar için zararlıdır.Genel olarak, her zaman seyreltilmiş nar suyu içmelisiniz, aksi takdirde mukoza zarlarını tahriş edebilir ve ardından diş minesini korumak için ağzınızı çalkalayın.

  • Paylaş :