Yeşil çayın faydaları nelerdir, Yeşil çay neye iyi gelir
- 10 Temmuz 2021
- 0 Beğenme
- 204 Görüntüleme
- 0 Yorumlar
Yeşil Çay, sudan sonra dünyanın en popüler ikinci içeceğidir.Bununla birlikte, yeşil çayın sağlık yararları daha yüksek olmasına rağmen, satışların %80’i siyah çaydan gelmektedir.Yeşil çayın faydaları nelerdir, kime uygundur ve ne kadar çay içebileceğinizi bir uzmanla birlikte anlayalım.
Yeşil çay hakkında kısaca
- Geleneksel Hint ve Çin tıbbında kullanılır.
- Antioksidanlar, vitaminler ve mineraller içerir.
- Kilo vermede yardımcıdır.
- Yaşlanmayı yavaşlatır ve cildin, tırnakların ve saçın durumunu iyileştirir.
- Yüksek tansiyonu olan kişiler için uygun değildir.
- Kanser de dahil olmak üzere ciddi hastalıkların önlenmesinde kullanılır.
- Kafein içerir ve uykusuzluğa neden olabilir.
- Beyin işlevini kahveden daha yumuşak ve daha güvenli uyarır.
- İdrar söktürücü etkisi vardır.
- Önerilen oran günde üç fincandan fazla değildir.
Yeşil çayın sağlığa faydaları hakkında 8 bilimsel gerçek
Beyin fonksiyonunu uyarır
İçecek, mutluluk hormonu – dopamin konsantrasyonunu artıran kafein nedeniyle beyin aktivitesini harekete geçirir.Aynı zamanda sinir sisteminin reaksiyonlarını yavaşlatan bir madde olan adenozin üretimini azaltır.Beyin aktivitesini, hafızayı, dikkati ve ruh halini etkiler.
Çay, kafeine ek olarak, dopamini artıran ve beyni alfa dalgaları üretmesi için uyaran başka bir madde olan L-theanine içerir.Araştırmalar, L-theanine ve kafein kombinasyonunun beyin stimülasyonunu arttırdığını gösteriyor.Bununla birlikte, etkinin kendisi kahveden daha hafif, daha kararlı ve daha uzundur.
Yeşil çay, siyah çay veya kahveden daha az kafein içerir.Ancak aynı zamanda beyni de harekete geçirir ve uyarıcı etkisi kahveden daha yumuşaktır ve daha uzun sürer.
Yaşlanmayı yavaşlatmaya yardımcı olur
Alzheimer ve Parkinson sendromları yaşlılarda bunamaya neden olan başlıca hastalıklardır.
2011 yılında Amerikalı bilim adamları, Alzheimer hastalığının yeşil çay özü ile tedavi edilme olasılığını belirlemek için bir deney yaptılar.Sonuçlar, ekstrenin demans tedavisinde yararlı olduğunu, ancak ilacın insanlar için çok yüksek dozlarının gerekli olduğunu gösterdi.
2014 yılında Alman Psikofarmakoloji dergisi, yeşil çayın bilişsel işlevler ve hepsinden önemlisi hafıza işlevi üzerindeki etkisi üzerine bir çalışma yayınladı.Bilim adamları, kateşinlerin nöronları yıkımdan koruduğu için yeşil çayın Alzheimer ve Parkinson sendromlarının tedavisinde kullanılabileceği sonucuna vardılar.
Kilo kaybını hızlandırır
Kilo kaybı için çoğu diyet takviyesi, metabolizmayı arttırdığı için yeşil çay içerir.Bunun nedeni, vücudun yağlardan gelen enerjiyi yeniden ayarlamasına yardımcı olan kafeindir.
240 obez hastada yapılan 12 haftalık bir deneyden elde edilen sonuçlar, yeşil çayın kilo kaybını hızlandırdığını doğruladı.Fiziksel zindeliği %11-12 oranında artırmaya ve göbek yağından kurtulmaya yardımcı olur
Kanser geliştirme olasılığını azaltır
Ulusal Kanser Enstitüsü’nden (ABD) uzmanlar, polifenollerin atipik hücrelerle savaşabileceğini ve ultraviyole radyasyonun verdiği zararı azaltabileceğini kaydetti.Antioksidanlar, kanser dahil hastalık riskini azaltan hücre oksidasyonunun yavaşlamasına yardımcı olur.Yeşil çay kanser için bir tedavi olarak kabul edilemez, ancak araştırmalar kanserin önlenmesinde yararlı bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir
Ağız kokusunu giderir
Testler, kateşinlerin ağız boşluğuna özgü streptokok bakterilerinin oluşumunu ve büyümesini engellediğini göstermektedir.Çürük ve diş çürüğünün gelişmesine neden olurlar.Yeşil çayın diş çürümesini durdurabileceğine dair bir kanıt yoktur, ancak ağız sağlığını destekler ve ağız kokusunu nötralize eder.
Tip 2 diyabet geliştirme riskini azaltır
Yeşil çay, insülin üretimini stabilize etmeye ve kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olur.Japon bilim adamları, içenlerin, çay içmeyen veya nadiren içenlere göre tip 2 diyabet geliştirme riskinin %42 daha düşük olduğunu bulmuşlardır.286.000 kişiyi kapsayan bir deney, düzenli yeşil çay tüketiminin diyabet riskini %18 oranında azalttığını doğruladı.
Sedef hastalığı tedavisi için uygundur
2007 yılında doktorlar yeşil çayın kepek ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanıldığını doğruladılar.Hayvan çalışmaları, cildin iltihaplı ve pul pul olan bölgelerinin yeşil çay ile yenilenebildiğini göstermiştir.
Çay nasıl seçilir, demlenir ve içilir
Tanınmış üreticilerin çaylarını seçmek daha iyidir, çünkü düşük kaliteli bir ürün, toz ve bitkilerden zararlı maddelere kadar safsızlıklar içerebilir.Bu, özellikle kompozisyonu dikkatlice kontrol etmeniz ve tüm bileşenlerin doğal olduğundan emin olmanız gereken aromalı çaylar için geçerlidir.
En faydalı çay yaprak çayıdır.Paketlenmiş olandan daha ucuza mal olur ve kalite olarak çok daha üstündür.İyi çay, gölgesinden ayırt edilebilir – yaprağın rengi tek tip olmalı, gümüşten koyu yeşile kadar değişebilir.
Yeşil çayın yan etkileri ve riskleri
- Kafeine veya yüksek dozda çaya karşı aşırı duyarlılık uykusuzluğa, artan kaygıya, mide bulantısına ve mide rahatsızlığına neden olabilir.
- Kanı incelten ilaçlar almak yeşil çay içmek için bir kontrendikasyon oluşabilir.
- Kahve, enerji içecekleri veya alkol gibi diğer uyarıcıları almak kan basıncını arttırır ve kalp ve böbrekler üzerinde daha fazla stres yaratır.
- İlaçlar, diğer şifalı bitkiler veya diyet takviyeleri ile kombinasyon yan etkilere neden olabilir.
- Demir eksikliği ile, yemekten 30 dakika sonra çay içmek daha iyidir, böylece yiyeceklerden eser elementler emilebilir.
- Yeşil çay hamile ve emzikli kadınlara, yüksek tansiyonu olan kişilere, anksiyete bozukluklarına, böbrek, mide ve karaciğer sorunları olan kişilere zararlı olabilir.