Kayısının Faydaları Nelerdir
- 19 Ağustos 2022
- 0 Beğenme
- 468 Görüntüleme
- 0 Yorumlar
Kayısı yazın en sevilen meyvelerinden biridir. İnsan vücudunu nasıl etkilediğinden bahsedelim.
Kayısıların doğduğu yer, iki bin yıldan fazla bir süre önce onları yetiştirmeye başladıkları yerler Türkistan,Orta Asya ve Çin kabul edilmektedir. Kayısı mevsimlik bir meyvedir, olgunlaşma süreleri çok kısadır – Haziran’dan Temmuz’a. Meyvenin parlak tatlı bir tadı vardır, ancak nispeten az miktarda kalori (100 g başına yaklaşık 40 kcal) içerir, bu da şekil için sonuç vermeden kullanmanıza izin verir.
Kayısının faydaları nelerdir
Kayısının ana özelliği, çok miktarda vitamin ve mineral içeriğidir:
1. A Vitamini – bağışıklığı destekler ve göz sağlığına yardımcı olur.
2. Potasyum kalp kasını güçlendirmeye yardımcı olur.
3. Kalsiyum, fosfor, magnezyum iskelet sisteminin normal büyümesinden ve gelişmesinden ve ayrıca beyin nöronlarının uyarılmasından sorumludur.
4. Meyvenin bileşiminde büyük miktarlarda bulunan lif, gastrointestinal sistemin (gastrointestinal sistem) işleyişini iyileştirir ve kan kolesterol seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur.
Ayrıca kayısı kullanımı cilt, saç, tırnakların kalitesi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir ve yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yardımcı olur. Taze meyvelerdeki iyot tuzlarının içeriği, tiroid bezinin işlevi üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir.Kayısı, çok sayıda makro ve mikro element damarlarda iyi kan akışına katkıda bulunduğundan ve ayrıca kas kramplarını önlediğinden, sporculara sıklıkla tavsiye edilir.
Kayısı ne zaman yenmemeli
Kayısının tüm inkar edilemez faydalarıyla birlikte bu meyvenin bir takım ciddi yan etkilerin olduğunu hatırlamak önemlidir:
1. Diyabet. Kayısıların glisemik indeksi 30 birimdir. Şeker hastaları meyveyi dikkatli kullanmalı ve ideal olarak kuru kayısı (kuru kayısı) ile değiştirmelidir.
2. Pankreatit. Alevlenme döneminde, müshil etkisi olduğu için kayısıların tamamen terk edilmesi önerilir.
3. Kolit ve gastrit. Bu hastalıklar ayrıca yüksek asitliği ve içeriğin kalın bağırsakta hızlı hareketine katkıda bulunan lif varlığı nedeniyle meyvenin tamamen reddedilmesini içerir.
4. Alerji. Alerjisi olanlar için kayısılar genellikle ağızda ve boğazda kaşıntı ve yanmaya neden olabilir.
Kayısı nasıl yenir
Kayısı farklı şekillerde kullanılabilir:
1. Çoğu zaman, yemek için taze veya kuru kayısı küspesi (kuru kayısı) kullanılır.
2. Kemikler de yenebilir, ancak büyük miktarlarda tehlikeli olan ancak küçük dozlarda kalbe iyi gelen hidrosiyanik asit içerdiklerini hatırlamakta fayda var.
3. Makarna urbech – kemikler herhangi bir işlem görmeden ezilir. Kanser için profilaktik olarak kullanılır.
4. Kayısı yağı – tohumlara basılarak elde edilir. Soğuk algınlığı tedavisinde ve kozmetik amaçlar için, örneğin cildi ve saçı nemlendirmek için aktif olarak kullanılır.
5. Kayısı suyu genel sindirim için iyidir. Yüksek kalsiyum ve demir içeriği nedeniyle, hamilelik sırasında sıklıkla tavsiye edilir.
Günde kaç tane kayısı yiyebilirsiniz?
Kayısılar düşük kalorili içeriğe sahip olsa da, kendinizi kaptırmamalı ve kilo olarak yememelisiniz. En uygun miktar günde 3-4 meyveden fazla değildir. Ayrıca, onları başka meyve ve meyvelerle birleştirmeyin. Kayısıların aşırı tüketilmesinin hazımsızlığa ve ishale neden olma olasılığı yüksektir.Kayısı mide duvarlarını tahriş eden meyve asitleri içerdiğinden, meyvelerin gece ve aç karnına tüketilmesi son derece istenmeyen bir durumdur. Ek olarak, akşamları fermantasyon ve bunun sonucunda şişkinlik ve gaz oluşabilir.
Yorumunuzu bırakın