Detaylı Ara
Trans yağların tehlikesi nedir?

Trans yağların tehlikesi nedir?

  • 27 Haziran 2022
  • 0 Beğenme
  • 128 Görüntüleme
  • 0 Yorumlar

Trans yağlar çok kötü bir geçmişe sahiptir ve birçok ülkede gıdalarda ya tamamen yasaklanmıştır ya da %2 ile sınırlandırılmıştır. Ama dünyanın her yerinde aynı mı? Ve genel olarak, tüm bunlar ne hakkında, trans yağların tehlikesi nedir? Anlayalım!

Trans yağlar nelerdir?

Trans yağlar veya trans yağ asitleri, süt ve et gibi bazı hayvansal ürünlerde az miktarda bulunan bir tür yağ asididir. Ancak tehlikeli trans yağlar, kimyasal hidrojenasyon sürecinden gelen endüstriyel trans yağlardır.Hidrojenasyon, çoğunlukla doymamış yağ asitleri olan sıvı yağları, çift hidrojen bağları ekleyerek margarin gibi yarı katı doymuş yağlara dönüştürmenize olanak tanır (kulağa çok kimyasal geliyor, biliyorum!). Genellikle trans yağlar, ucuz maliyetleri ve ayrıca ürünlerin dokusunu iyileştirmek ve raf ömrünü uzatmak için kullanılır.

Trans yağların tehlikesi nedir?

İlginçtir ki, margarin kalbe iyi gelirdi, ama şimdi bunun tam tersinin doğru olduğunu biliyoruz! Gerçek şu ki, trans yağlar normal doymuş yağlardan çok daha kötü. Kötü LDL kolesterolü artırdıkları, bazen iyi HDL kolesterolü düşürerek koroner kalp hastalığına ve ateroskleroza neden oldukları kanıtlanmıştır . (1,2) Bazı araştırmalar ayrıca trans yağ alımını tip 2 diyabetle ilişkilendirmiştir. WHO, trans yağ tüketiminin dünya çapında her yıl kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanan yarım milyondan fazla ölümden sorumlu olduğunu tahmin ediyor. Bu nedenle WHO, gıdalardan trans yağları ortadan kaldırmak için bir plan geliştirmiştir (3). Bunu nasıl beğendin?!

Kısmen ve tamamen hidrojene yağlar

Aslında kısmen ve tamamen hidrojene yağlar arasında bir fark vardır. Esasen, kısmi hidrojenasyon trans yağlar oluştururken, tam hidrojenasyon onları tamamen doymuş yağa dönüştürür, yani trans yağ içermez. Tam hidrojenasyon çok sert yağ ile sonuçlanır, bu nedenle üreticiler artık gerçekten tehlikeli olduğu kanıtlanmış olan kısmi hidrojenasyonu tercih ederler (4). Yani böyle bir ürün tüm standartlara göre üretiliyorsa, tam hidrojenasyonun kısmi ile karşılaştırıldığında güvenli olduğunu söyleyebiliriz. Interesterifikasyon gibi diğer margarin üretim yöntemleri de artık daha popüler hale geliyor. Her halükarda margarin kullanılmasını önermiyorum (bir doktor tarafından tavsiye edilmediği sürece). Tereyağı harika bir üründür, tadı daha iyidir ve

Isıtma sırasında yağ oluşumu

Gerçekten de, pişirme sırasında trans yağlar oluşabilir. Endişelenmemekle birlikte, bu yağ, örneğin kısmen hidrojene margarinden çok daha az trans yağ üretebilir. Yüksek sıcaklıklarda pişirmek trans yağ oluşumuna daha yatkın olabilir. Yağ yeniden kullanıldığı için özellikle kızartma. Aynı yağı evde tekrar kullanmayarak ve fast food tüketimini sınırlayarak bu kolayca önlenebilir .

  • Paylaş :

Yorumunuzu bırakın