
Besin takviyesi nedir ve gerekli midir
- 1 Eylül 2020
- 0 Beğenme
- 379 Görüntüleme
- 0 Yorumlar
Besin takviyesi nedir
İlaçlardan temel farkı, besin takviyelerin vücudun bir hastalığın gelişmesine yol açan nedenlerin kendi kendine ayarlamasına ve ortadan kaldırmasına yardımcı olmasıdır.Uzmanlara göre, insanların sağlığı %12 oranında sağlık hizmetine ,%18 oranında genetik yatkınlığa ve %70 oranında en önemli bileşeni beslenme olan bir yaşam tarzına bağlı olduğu belirlenmiştir.
Uzmanlar, bugün insan diyetinin 600’den fazla farklı madde (besin) içermesi gerektiğini söylüyor.Ne yazık ki, herkes tüm besinlere ulaşamadığı için dengeli bir diyet karşılamaz.Hayvansal (deniz dahil) gıda hammaddelerinden izole edilen doğal maddelerin konsantreleri, mineral, bitkisel kökenli veya doğal analoglara benzer kimyasal sentezle elde edilen maddelere besin takviyesi deniliyor.
Bunların ezici çoğunluğu, vücuda belirli miktarlarda, oranlarda ve kombinasyonlarda girerlerse, çeşitli iyileştirici özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir.Takviyeleri, vücudun düzenleyici sistemleri yerine çalışmaz, ancak insan vücudundaki herhangi bir bileşiğin eksikliğini veya fazlalığını ortadan kaldırmaktadır.Kullanımları, birçok ilacın doğasında bulunan yıkıcı yan etkiler olmadan vücuda zarar vermeden tutarlı bir şekilde onarmanıza olanak tanır.
Balsamlar, özler, tentürler (alkol için), infüzyonlar (alkolsüz), kremler, kuru ve sıvı konsantreler, şuruplar, tabletler, tozlar vb. şeklinde dozaj formlarının yanı sıra takviyeler de üretilir.Vücuttaki faydalı maddeleri yenilemeyen, ancak gıda ürünlerinin lezzetini, türünü ve güvenliğini artırmaya yarayan tat, renk ve biçim oluşturucu gıda katkı maddelerini diyet takviyelerinden ayırt etmek gerekir.
Diyet takviyeleri nelerdir?
- nutrasötikler;
- parafarmasötikler;
- eubiotics.
Nutrasötikler, vitaminler veya bunların öncülleri, çoklu doymamış yağ asitleri, mineraller ve eser elementler, ayrı amino asitler, bazı mono- ve disakkaritler vb. Gibi temel (yeri doldurulamaz) besin maddeleridir (gıda bileşenleri). Kural olarak, bunlar doğal gıda bileşenleridir.Ancak ileride kullanılmak üzere vücutta biriktirilemezler, bu nedenle her zaman diyette olmalıdırlar.
Nutrasötikler, gıdanın kimyasal bileşimini düzeltmek için kullanılır.Bu, vücudu besinlerle doyuran, ancak yiyeceğin yerini tamamen alamayan, gıda ve ilaç arasında bir tür ara üründür.Nutrasötikler yardımı ile diyeti ayarlayabilir, vücudu iyileştirebilir, hastalığın gelişmesini önleyebilir, ancak hastalık tedavi edemez.
Parafarmasötikler, profilaksi, yardımcı tedavi ve fizyolojik sınırlar içinde organların ve sistemlerin fonksiyonel aktivitesinin sürdürülmesi için kullanılır.Bunlar gıda ve tıbbi bitkilerin organik bileşenleri, deniz ürünleri ve hayvan dokularının bileşenleridir.Kural olarak, bunlar organik asitler, biyoflavonoidler, kafein, biyojenik aminler, düzenleyici ve oligopeptitler gibi küçük gıda bileşenleridir.
Günlük parafarmasötik dozu veya bir bileşim söz konusu olduğunda aktif prensibi, onlar için ilaç olarak belirlenen tek bir terapötik dozu aşmamalıdır
Öbiyotikler, canlı mikroorganizmaları ve (veya) sindirim sisteminin mikroflorasının biyolojik aktivitesi üzerinde normalleştirici bir etkiye sahip olan metabolitlerini içeren biyolojik olarak aktif gıda katkı maddeleridir.İnsan bağırsağının doğal mikroorganizmaları (bifidobakteriler, laktobasiller, vb.) Temelinde oluşturulan, patojenik mikroorganizmaların üremesini sınırlar, saprofitik bağırsak mikroflorasının bileşimini ve işleyişini normalleştirmek için kullanılırlar.Bu diyet takviyeleri, yaygın disbakteriyozun önlenmesi ve adjuvan tedavisi için büyük önem taşımaktadır.
Bu tanımlardan, besin takviyesi grupları arasında net bir çizgi olmadığı ve tüketici için bu sınıflandırmanın, diyet takviyelerinin etiketlerinde belirli bir gruba ait olduğu sıklıkla belirtilmesine rağmen, pratikte bir önemi olmadığı anlaşılmaktadır.Ancak belirli bir ürünün güçlü veya toksik bileşenler içerip içermediğini anlamak faydalı olacaktır.Dahası, besin takviyelerinin ne olduğu ve insan beslenmesinin organizasyonundaki rolünün ne olduğu konusunda kesin ve açıkça doğrulanmış bir görüş yoktur.