Hamilelikte Kullanılan Vitaminler Neden Önemlidir
- 6 Eylül 2020
- 0 Beğenme
- 388 Görüntüleme
- 0 Yorumlar
Doğru beslenme, bir kadının anne olmaya hazırlanırken dikkat etmesi gereken ilk şeydir.Vücudunu normal durumda tutabilmek ve çocuğun gelişimini sağlamak için her gün gerekli tüm maddeleri, mineralleri ve vitaminleri almalıdır.Bunun için gerekli olan tek şey, her kadının dokuz aylık hamilelik için en uygun diyeti kolayca oluşturabileceği birkaç ipucu öğrenmesidir.
Hangi yiyecekler gerekli vitamin ve mineralleri içerir?
- Hücrelerin, cildin, gözlerin, kemiklerin büyümesi için gerekli olan karoten formundaki A vitamini vücuda sarı sebzeler ve meyvelerle (tatlı biber, havuç, kayısı, kuru kayısı, şeftali) girer.Karotene ek olarak, sarı sebzeler ve meyveler, doğmamış çocuğun beyninin gelişimini olumlu yönde etkileyen folik asit içerir.
- Tahıllarda B vitaminleri bulunur.Bu nedenle, diyete yulaf ezmesi, karabuğday ve pirinç dahil edilmesi zorunludur.Ek olarak, bu grubun vitaminleri siyah ekmek, lahanada bulunur.
- C vitamini vücut tarafından doku yenilenmesi, yara iyileşmesi sürecinde kullanılır ve çocuğun güçlü bir iskelet ve dişlerin düzgün büyümesi ve gelişmesi için buna ihtiyacı vardır.Turunçgiller, C vitamininin ana kaynağı olmaya devam ediyor.Bu durumda beslenme uzmanları özellikle en yüksek C vitamini dozu içeren en az tehlikeli olan greyfurt önermektedir.Turunçgil meyvelerinin yanı sıra bu vitamin, siyah kuş üzümü, çilek ve ahududu, domates, lahana ve karnabahar ile brokoli, dolmalık biber, kuzukulağı ve ıspanakta bol miktarda bulunur.
- Genellikle E vitamini ile birlikte selenyum, kardiyovasküler, onkolojik ve enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi açısından oldukça önemlidir.
- Demir eşit derecede önemli bir rol oynar.Hamilelik sırasında, bir kadının günde 40 miligrama kadar demir eksikliğini gidermesi gerekir.Çünkü sadece kadın bedeni tarafından artan ihtiyacı karşılamak için değil, aynı zamanda gelişen fetüs için de kullanılır.Demir eksikliği, aneminin gelişmesine, bağışıklığın azalmasına, fetal gelişimin bozulmasına (özellikle büyüme geriliği ve zihinsel gelişim) ve ayrıca erken doğuma yol açar.Demir birçok gıdada, özellikle yan ürünlerde (karaciğer, böbrek, beyin), yağsız sığır eti, kümes hayvanları ve bazı balıklarda bulunur.Yerde yetiştirilen tüm mevsimlik meyveler, sebzeler ve bitkiler, bitkisel gıdalardan elde edilen demir bakımından zengindir.Parlak renkli meyveler ve meyveler özellikle içlerinde zengindir.Bu nedenle et veya balık yemekleri taze sebzelerle birleştirilmeli veya limon suyu serpilmelidir.
- Kemik gelişimi için kalsiyum çok önemlidir.Bu açıdan menünüze süt, kefir, süzme peynir, peynir, balık eklemenizde fayda var.Badem, yer fıstığı ve kuru meyvelerde büyük miktarda kalsiyum bulunur.
Hamile kadınlar için gerekli diğer maddeler
- Doğal olarak, hamileler için diyette protein bulunmalıdır .Proteini oluşturan amino asitler, insan doku hücreleri için bir tür yapı malzemesidir.Günlük miktar, günde yaklaşık 75-100 gram proteindir.Bu kabaca 3 bardak süt, 0,5 kg süzme peynir, 2 yumurta ve 100 gram et veya balığa karşılık gelir.Kuruyemiş ,baklagilleri unutmamak ve tüketmek gereklidir.
- Gücü korumak için vücut ayrıca karbonhidrat gerektirir.Glikoz seviyenizi yükseltir ve uzun süre muhafaza ederler.Ekmek, tahıllar, makarna, sebzeler, patates.Bu besinler, kabızlık ve mide bulantısı sorununu ortadan kaldırarak iyi peristalsisi teşvik eder.