
Kemikleri Güçlendiren Besinler
- 10 Ağustos 2022
- 0 Beğenme
- 123 Görüntüleme
- 0 Yorumlar
Araştırmalara göre 25 yaş üstü kişilerde kemikler her yıl %1 oranında inceliyor. Dejenerasyon süreçlerinden kaçınmak ve sağlıklı bir kemik iskeleti ile yaşlılığa kadar yaşamak için, bir kişinin kemikler için sağlıklı yiyeceklere ihtiyacı vardır, bu da dokuları restore etmeye ve kırıkları önlemeye yardımcı olur. Günlük diyetinize neler eklemelisiniz? Ve hangi besinler vücudumuza fayda sağlar?
Kemikler, vücudun koruyucu ve kas-iskelet fonksiyonlarını yerine getirmek için tasarlanmış katı organlardır. Artan yoğunluğa sahiptirler ve santimetre kare başına 160 kg yüke dayanabilirler. İnsan hayatı boyunca, içlerinde iki ana süreç gerçekleşir – kademeli yıkım ve restorasyon. Ne yazık ki, yaşla birlikte dejenerasyon süreci rejenerasyonu geride bırakır, bu nedenle kemikler sertliklerini kaybeder ve daha kırılgan hale gelir.Kas-iskelet sistemimizin ana düşmanı, kemiklerin ana yapı malzemesi olan kalsiyumun kademeli olarak yıkandığı osteoporozdur. Hastalığın gelişimi, sigara, alkol kötüye kullanımı, yaşa bağlı hormonal değişikliklerin arka planına karşı başlayabilir, ancak patolojinin ana nedeni genellikle vücuda gerekli miktarda besin sağlayan kemikler ve eklemler için yetersiz miktarda besindir.
Kalsiyum
Kemik ve kıkırdak dokuları oluşturur; dişleri güçlendirmeye yardımcı olur; kas kasılmaları süreçlerine katılır; doymuş yağların emilimini bloke ederek kolesterol seviyelerini düşürür; tiroid bezi, hipofiz bezi, gonadlar ve adrenal bezlerin aktivitesini sağlar; kan pıhtılaşma süreçlerini düzenler.Vücudun tam olarak çalışabilmesi ve gelişebilmesi için kemik ve eklemler için kalsiyum içeriği yüksek ürünlere ihtiyacı vardır. Bununla birlikte, bu mikro elementin kendisinin bir kişiye çok az yardım ettiği ve yalnızca diğer maddeler ve bileşiklerle birlikte yarar sağladığı akılda tutulmalıdır.Bu nedenle, kalsiyumun tamamen emilmesi için vücudun D vitaminine ihtiyacı vardır ve kemik ve dişlerin ek desteği için fosfor gereklidir . Kombinasyon halinde, tüm bu elementler kemik dokularının yenilenmesini iyileştirir ve aşırı incelmelerini önlemeye yardımcı olur.
Kemikleri ve Eklemleri Güçlendirmek İçin Ne Yemeli
Vücuttaki kalsiyum rezervlerini yenilemezseniz, zamanla sadece osteoporoz değil, aynı zamanda başka birçok ciddi hastalık da gelişebilir. Eksikliği raşitizme, omurganın eğriliğine, kan pıhtılaşmasının bozulmasına ve böbrek taşlarının ortaya çıkmasına neden olur. Bu nedenle her insan hangi besinlerin kemikleri güçlendirdiğini bilmeli ve günlük diyetlerine dahil etmelidir.
Kalsiyumlu ürünler
En fazla kalsiyum sütte bulunur. Bir mikro elementin günlük normunu yenilemek için günde en az 1 litre içecek içmek gerekir. Ancak bu seçenek, özellikle bir kişinin laktoz intoleransı varsa, herkes için uygun değildir. Alternatif olarak, sert peynir gibi diğer ürünleri de kullanabilirsiniz. 100 gramda 720 mg kalsiyum içerir, bu nedenle günlük eser element normunu elde etmek için günde 120-150 gr peynir yemek gerekir.
Kalsiyum açısından zengin besinler ayrıca şunları içerir:
- süzme peynir;
- fasulye;
- lahana;
- yumurta sarısı;
- çavdar ekmeği;
- karides;
- badem;
- kuru üzüm;
- portakal
Kemikler için kalsiyum içeren tüm ürünler korkmadan yenebilir, çünkü bir elementin aşırı dozu yalnızca bir dozaj formunda kullanıldığında meydana gelir.
Fosfordan zengin
besinler Fosfor, kemikler için mükemmel bir besindir ve metabolik süreçlerde önemli bir rol oynar. Bir yetişkin için günlük normu yaklaşık 1500-1800 mg’dır. Vücutta fosfor eksikliği, çalışma kapasitesinde azalmaya, zihinsel aktivitenin bozulmasına, halsizliğe, uyuşukluğa ve baş ağrılarına katkıda bulunabilir. Bu elementle en zenginleştirilmiş ürünler arasında şunu belirtmekte fayda var:
- balık ve deniz ürünleri (özellikle uskumru, somon, pollock, sardalye, ton balığı);
- dana eti – en çok boyunda;
- fındık ve tohumlar (kabak çekirdeği, kepek, buğday tohumu);
- yumurta sarısı;
- yulaf ezmesi;
- süzme peynir ve peynir.
Kemikleri güçlendiren yiyeceklerden oluşan bir diyet hazırlarken, fosforun yalnızca kalsiyum ile optimal oranda iyi emildiğini anlamak önemlidir. Bu nedenle, benzer bir dengeye sahip ürünleri tercih etmeye değer. Özellikle fındık, sert yağlı peynirler, lahana, havuçta doğru oranlarda kalsiyum ve fosfor bulunur.
D vitamini içeren besinler
grubu vitaminlerin temel görevi ince bağırsakta fosfor ve kalsiyum emilimini sağlamaktır. Diyette vazgeçilmezdirler ve düzenli veya diyet olsun, herhangi bir diyete dahil edilmelidirler. Günlük ortalama D vitamini alımı15 mcg’dir. En çok aşağıdaki ürünlerde bulunabilir:
- karaciğer – sığır eti, tavuk veya balık;
- yağlı balık;
- yumurtalar;
- tereyağı;
- mantarlar;
- balık havyarı;
- ayçiçeği tohumları
Kemikleri ve eklemleri güçlendirecek yiyecekleri seçerken, diyetin dengeli olması ve vücut için gerekli tüm maddeleri içermesi gerektiğini unutmayın. Ancak bu durumda beslenmeniz sağlıklı olacak, kemikleriniz güçlü ve güçlü olacaktır.
Yorumunuzu bırakın