Detaylı Ara
Turp nasıl tüketilmeli, turp nelere iyi gelir

Turp nasıl tüketilmeli, turp nelere iyi gelir

  • 14 Ağustos 2022
  • 0 Beğenme
  • 471 Görüntüleme
  • 0 Yorumlar

Turp, dünyanın birçok ülkesinde yetiştirilen çok popüler bir sebzedir. Bu, sıfır yerçekiminde elde edilen sebzelerin genetik özelliklerini incelemek için Uluslararası Uzay İstasyonunda yetiştirilen bitkilerden biridir. Dünya’da ilkbahar ve yaz aylarında, birçok farklı yemek pişirebileceğiniz raflarda bu mevsimlik sebzenin büyük bir kısmı ortaya çıkıyor. Ancak turp hangi yararlı özelliklerden dolayı bu kadar popüler ve yaygın hale geldi?

Turpun faydalı özellikleri

  • Folik asit;
  • Riboflavin;
  • B6 vitamini ;
  • Bakır;
  • Manganez;
  • Meyveler ayrıca indoller, flavonoidler, beta-karoten, lutein ve zeaksantin gibi detoksifiye edici maddeler içerir. Az miktarda kalsiyum var.
  • C vitamini

Turp mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Bu sebzenin sadece 100 gramı, günlük değerin yüzde 15 ila 40’ı olan 14 ila 25 miligram askorbik asit içerebilir. C vitamini vücuttaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan ve yaşlanma ve sağlıksız yaşam tarzlarından kaynaklanan hücre hasarını önleyen bir antioksidandır. Turptan elde edilen askorbik asit, hasarlı kan damarlarını ve dokuları onarmaya yardımcı olur ve ayrıca dişleri ve kemikleri güçlü tutar.100 gram ürün sadece yaklaşık 0,1 gram yağ içerdiğinden, turp da kilo verme diyetinize dahil edilebilir.

Anti-kanser özellikleri

Turp dahil lahana ailesinden sebze yemek kanseri önlemeye yardımcı olabilir. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda turp ve turpların suyla karıştırıldığında izotiyosiyanatlara dönüşen maddeler içerdiğini gösteriyor . Bu organik bileşikler, kanserojenlerin vücudunu temizlemeye ve kanserli tümörlerin gelişimini önlemeye yardımcı olur.Başka bir bilimsel çalışma , turp kökünün belirli kanser hücrelerinin ölümüne neden olan belirli izotiyosiyanat türlerini içerdiğini göstermektedir. Bu veriler, turpların kanseri tedavi edebileceğini göstermez, ancak belirli koşullar altında, bu maddeler sayesinde kanser hücrelerinin bu kadar hızlı büyümeyeceği umudu vardır.

Kalp Sağlığını Destekler

Turp, kardiyovasküler hastalık riskini azaltan bir flavonoid türü olan antosiyanin içerir. Antosiyanin, dolaşımdaki metabolitler için gereklidir. Bu süreç nedeniyle, kalp oksidatif strese daha az duyarlıdır. Turpların antienflamatuar özellikleri, periferik arter hastalığı ve kalp yetmezliği geliştirme şansını azaltır.

Antifungal Özellikler

Turp, doğal bir antifungal ajandır. Molecular Biology dergisinde yayınlanan bilimsel bir makale , turpta bulunan RsAFP2 proteininin Candida albicans hücrelerinin ölümüne neden olabileceğini gösteriyor. İnsanlarda görülen diploid bir mantardır. Büyüdüğünde, pamukçuk ve istilacı kandidiyaz dahil olmak üzere kadınlarda maya enfeksiyonlarına neden olabilir.Diğer sebzeler gibi turp da sadece belirli miktarlarda faydalıdır. Günde 200-300 gramdan fazla yemeyin. Bazıları için günde bir veya iki küçük meyve yemek faydalı olacaktır. Ancak, bu tür bölümlerin bile, yalnızca bir kişinin bu ürünün tüketimine kontrendikasyonu yoksa tüketilmesi önerilir. Genellikle yiyebilirsiniz, ancak tiroid problemleriniz varsa aşırıya kaçmayın.

2006 yılında yapılan araştırmalar , aşırı ve sürekli turp tüketiminin tiroid bezinin ağırlığını ve boyutunu artırdığını ve ürettiği hormonların seviyesini azalttığını göstermektedir ;

Safra taşlarınız varsa – ve turp safra üretimini artırabilir – bunları doktorunuzun izni olmadan yemeyin.

Turp aç karnına tüketildiğinde şişkinliğe neden olabilir.

Turp mide ve on iki parmak bağırsağı ülserlerinin alevlenmesinde, pankreatit ve kolelitiazis durumlarında tüketilmemelidir.

Bir kişi turp yedikten sonra herhangi bir alerjik reaksiyon veya kızarıklık geliştirirse, hemen yemeyi bırakın ve bir doktora danışın. Ayrıca fazla miktarda tüketilmesi özellikle safra taşı olanlarda sindirim sisteminde tahrişe neden olabilir.

Bir turp nasıl seçilir?

Turp için en yoğun sezon ilkbahardır, ancak tüm yıl boyunca marketlerde ve pazarlarda bulmak kolaydır. Taze turp seçerken, taze yapraklı, sağlam, pürüzsüz, parlak renkli kökler arayın. Yüzeyde siyah noktalar görürseniz, bu, bu tür meyveleri satın almanıza gerek olmadığı anlamına gelir: büyük olasılıkla, çürüme süreci başlamıştır. Çıplak meyve almamanız tavsiye edilir, yeşil üst kısımların olması arzu edilir. Üst kısımlar yeşil ve sulu ise turp tazedir. Yumuşak meyveler almayın – bu, turpun olgunlaştığının bir işaretidir.Meyveleri satın aldıktan sonra diğer meyve ve sebzelerden ayrı olarak saklayın. Turplar buzdolabında birkaç hafta saklanabilir. Ayrıca önce dondurulabilir ve doğranabilir. Çözülmüş turplar, salatalar veya diğer taze yiyecekler yerine yemeye hazır yemeklerde en iyi sonucu verir.

  • Paylaş :

Yorumunuzu bırakın