Detaylı Ara
Laktoz nedir ve Laktoz intoleransı neden olur

Laktoz nedir ve Laktoz intoleransı neden olur

  • 4 Eylül 2020
  • 0 Beğenme
  • 666 Görüntüleme
  • 0 Yorumlar

Bir porsiyon dondurma sonrası karın bölgesinde ağrı ve ağırlık, birkaç yemek kaşığı süzme peynirden sonra şişkinlik – bu belirtiler genellikle laktoz eksikliği gibi bir hastalığı gösterir.Süt intoleransı dünya çapında birkaç milyon insanı etkiliyor.Tabi ki, tüm laktoz eksikliği eşit olarak ifade edilmez, birisi bir bardak sütten rahatsızlık hisseder veya bir parça peynirden sonra kusma gelişebilir.

Laktaz eksikliği neye yol açar?

Laktaz eksikliği, süt ve süt içeren ürünleri (peynir, süzme peynir, kefir, fermente pişmiş süt vb.) İçeren laktoz içeren yiyeceklerin tüketiminde azalmaya neden olur.Sağlığı olumsuz yönde etkiler, çünkü laktoza ek olarak, belirttiğimiz ürünlerin bileşimi vücut için gerekli birçok maddeyi içerir.Yani inek sütü yaklaşık 20 amino asit (sütte et veya bitkisel proteinden daha fazla temel amino asit varken), 20’den fazla vitamin ve 25 mineral içerir.Sütün ana kalsiyum kaynağı olduğu bilinmektedir.Kemiklerin kırılganlığı, tırnaklar ve saç kırılganlığı gibi durumlara yol açan temel bir makro besin maddesidir.

Bu hastalığın nedenleri nelerdir?

Eksikliğin nedenleri, bağırsakta laktozun parçalanmasından sorumlu bir enzim olan laktaz aktivitesinin azalmasında yatmaktadır.

Laktoz intoleransı türleri

Laktoz intoleransı iki türdendir:

  • doğrudan enzim aktivitesindeki bir azalmanın neden olduğu birincil laktaz eksikliği;
  • ikincil laktaz eksikliği, laktaz üreten bağırsak hücrelerine – enterositlere – verilen zarar nedeniyle gelişir ve enzim miktarında bir azalmaya yol açar.Bunun nedeni bulaşıcı, enflamatuar, otoimmün süreçler veya bir gıda alerjisi (inek sütü proteini gibi) olabilir.

İkincil laktaz eksikliğinin tedavisi için çoğu durumda buna neden olan altta yatan hastalığı iyileştirmek yeterliyse, birincil laktaz eksikliği durumunda her şey biraz daha karmaşıktır.

İlk laktaz eksikliği: nedenleri

Birincil laktaz eksikliğinin nedeni genetik olarak ilişkilidir.Gerçek şu ki, laktaz üretiminden ve dolayısıyla laktozun asimilasyonundan sorumlu gen, insan popülasyonunda nispeten yakın zamanda ortaya çıktı.

Hastalık türleri

Birkaç tür birincil laktaz eksikliği olduğu unutulmamalıdır.Bu nedenle, doğuştan laktaz eksikliği ile, enzim doğumdan itibaren çocukta üretilmez, bu da bebek için beslenme seçimini büyük ölçüde zorlaştırır.Bu tip laktaz eksikliği oldukça nadirdir.

Çocuklarda ve yetişkinlerde laktaz eksikliği

Prematüre bebeklerde laktaz eksikliği, laktaz enziminin en yüksek aktivitesine ancak 37-40 haftalık fetal gelişimle ulaşması gerçeğinden kaynaklanmaktadır.En yaygın olanı, emzirme döneminin bitiminden sonra laktaz aktivitesindeki azalmanın neden olduğu yetişkin tipte birincil laktaz eksikliğidir (yetişkinlerde ve 3-5 yaşından sonra çocuklarda kendini gösterir).Enzim aktivitesindeki azalma hızı genetik olarak önceden belirlenir ve etnik kökene göre belirlenir.

Laktoz intoleransı olan insanlar için yiyecekler

Neyse ki, süt ve süt içeren ürünler üreten şirketler uzun zamandır laktaz eksikliği olan hastalar için ürünlerin piyasaya sürülmesinden endişe duymaktadır.Laktozlu veya laktozsuz yiyecekler olmak üzere iki ana kategoriye ayrılabilirler.Bu yiyecekler, laktoz dışında her zamanki gibi aynı mineralleri, amino asitleri ve diğer besinleri içerir.

  • Paylaş :