İshal (ishal), mide rahatsızlığının yaygın bir belirtisidir.İshal genellikle 1-2 günden uzun sürmez ve evde tedavi edilebilir.Ancak gerekli önlemler zamanında alınmazsa, özellikle çocuklar ve yaşlılar için tehlikeli olan dehidrasyon ve diğer olumsuz sağlık sonuçlarına yol açabilir.
İshal nedir?
Yetişkinlerde ve 1 yaşından büyük çocuklarda ishale sık (günde üç kez veya daha fazla) karşılaşılır ve buna gevşek dışkı denir.
Yetişkinlerde ishale genellikle aşağıdaki semptomlardan bir veya daha fazlası eşlik eder :
- Karın krampları ve ağrı – genellikle gıda zehirlenmesi veya mikropların neden olduğu ishal ile ortaya çıkar;
- Dışkınızda kan veya mukus;
- mide bulantısı, kusma- vücut, bağırsaklara giren patojenler tarafından salınan toksinlerden bu şekilde kurtulmaya çalışır;
- sindirim enzimlerinin eksikliğinden kaynaklanan ishal ile çürük bir koku ile geğirme görülür;
- dehidrasyon – bir enfeksiyonun neden olduğu bağırsak duvarlarının iltihaplanması nedeniyle suyu etkili bir şekilde ememezler;
- ishal ile artan vücut ısısı genellikle bulaşıcı yapısını veya gıda zehirlenmesini gösterir.
Yeterli tedavi olmaksızın uzun süreli ishal komplikasyonları için tehlikeli olabilir – dehidrasyon ve besinlerin emiliminin bozulması.Bu, bağırsaklardaki patojenlerin hızlı çoğalmasından kaynaklanmaktadır.Duvarları tahriş eden ve alevlendiren toksinleri serbest bırakırlar.Sonuç olarak, su ve besinlerin emilimi bozulur, bu nedenle vücut normal şekilde çalışamaz.
Yetişkinlerde dehidrasyonun ana belirtileri şunlardır:
- yorgun hissetmek;
- kuru mukoza zarları;
- kalp çarpıntısı;
- baş ağrısı;
- baş dönmesi, bayılma;
- ağız kuruluğu, susuzluk;
- idrara çıkma sıklığında azalma.
Çocuklarda dehidrasyon belirtileri:
- baş ağrısı;
- tükenmişlik;
- uyuşukluk;
- ağlarken gözyaşı eksikliği;
- idrara çıkma sıklığında azalma;
- kuru cilt;
- sinirlilik;
İshal neden olabilir
İshal vücutta bir arıza belirtisidir, bu nedenle tedaviye başlamadan önce ortaya çıkış nedenini bulmanız gerekir.İshalin nedeni şunlar olabilir :
- viral enfeksiyonlar (sitomegalovirüs, viral hepatit, rotavirüs ve diğerleri).Koronavirüs enfeksiyonu (COVID-19), genellikle bulantı ve kusmanın eşlik ettiği ishale de neden olabilir;
- bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlar (Escherichia coli, amebiasis ve diğerleri).Enfeksiyon kaynakları, patojenik mikroorganizmalarla kirlenmiş yiyecek ve su ile yıkanmamış ellerdir.Gezgin ishali de aynı nedenlerle ortaya çıkar.Sıcak ve nemli iklime sahip ülkelerde, su ve yiyeceklerdeki mikroplar özellikle hızlı çoğalır, bu nedenle musluktan su içmek, yıkanmamış sebze ve meyveler veya kötü pişmiş etler bağırsak rahatsızlığına neden olabilir;
- laktoz intoleransı – süt ve diğer süt ürünlerinde bulunan şeker.Laktoz intoleransı olan kişilerde süt ürünleri ishale neden olabilir.Yaşla birlikte süt şekerini parçalayan enzimlerin sayısı azaldıkça gıda intoleransı artar;
- fruktoza karşı toleranssızlık – meyvelerde, balda ve hazır gıdalarda tatlandırıcı olarak bulunan doğal bir şeker (yüksek fruktozlu mısır şurubu olarak etiketlenebilir);
- gluten intoleransı-buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein.Bu kalıtsal bozukluğa çölyak hastalığı veya çölyak hastalığı denir ;
- yapay tatlandırıcılar içeren ürünlerin aşırı tüketimi
- diğer sindirim bozuklukları.Kronik ishale Crohn hastalığı, ülseratif kolit ve irritabl bağırsak sendromu neden olabilir.
İshal durumunda ne yiyilebilir
İshal durumunda, Sindirimi kolay olan ve kuyu suyu emer yumuşak, nişastalı gıdalar yenilmesi tavsiye edilir.İshal için diyet,aşağıdaki gıdaların kullanımını içerir:
- haşlanmış veya fırınlanmış sığır eti, tavuk veya hindi, balık;
- haşlanmış yumurta;
- az yağlı süt, yoğurt, peynir (şiddetli ishal durumunda, en az birkaç gün bırakılması önerilir);
- en yüksek kalitede beyaz undan yapılan ürünler – makarna, ekmek, krep, bisküvi bisküvi;
- tahıllar – beyaz pirinç, yulaf ezmesi;
- mısır ekmeği ve pullar;
- muz;
- taze elma püresi;
- haşlanmış sebzeler – soyulmuş havuç, yeşil fasulye, kabak;
- mantarlar;
- fırında patates veya patates püresi;
- meyveli jöle, şerbet.
Sık sık yemelisiniz – günde 5-6 kez, ancak küçük porsiyonlarda.Sıcak baharatlar veya otlar, ishali kötüleştirebileceklerinden yiyeceklere eklenmemelidir.
İshal sırasında bu yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır:
- yağlı, kızarmış yiyecekler;
- gaz üretiminin artmasına neden olabilecek meyveler ve sebzelerin yanı sıra meyveler: brokoli, fasulye, bezelye, kuru erik, dolmalık biber, mısır, üzüm, armut ve şeftali;
- alkollü, gazlı ve kafeinli içecekler (çay, kahve, kola), meyve suları.
Ateşli ishal durumunda ne yapmalı?
Ateşli ishal, çoğunlukla bağırsak enfeksiyonu veya gıda zehirlenmesinden kaynaklanan mide rahatsızlığının bir belirtisidir.İlk önce ishale tam olarak neyin neden olduğunu belirlemeniz gerekir, çünkü daha fazla eylem buna bağlı olacaktır.İshal yemekten 2-6 saat sonra başlıyorsa ve ateşe ek olarak kas ağrısı, terleme ve susuzluk eşlik ediyorsa, büyük olasılıkla gıda zehirlenmesidir.Aynı zamanda, listelenen semptomlardan bir veya daha fazlası gözlenirse, derhal bir doktora danışmalısınız :
- dışkıda kan veya irin varlığı;
- sık kusma – saatte 4 defadan fazla;
- bir yetişkinde sıcaklık 38 ° C’nin üzerinde, bir çocukta – 38.3 ° C’nin üzerinde;
- aşırı susama ve yorgunluk dahil dehidrasyon belirtileri;
- botulizm belirtileri – bulanık görme, yutma veya konuşma zorluğu;
- ishal son bir seyahatten sonra ortaya çıktı.
Gıda zehirlenmesi hafifse ve şiddetli semptomlar yoksa,su kaybını önlemek için yatakta kalmanız ve daha fazla su içmeniz önerilir .
Yetişkinlerde bağırsak enfeksiyonu genellikle hafiftir ve 2-3 gün içinde düzelir, bu nedenle tedavi, su kaybını önlemeye ve karın ağrısı ve krampları, ateş ve ishal gibi ciddi semptomları ortadan kaldırmaya indirgenir.İshali durdurmak için özel bir diyet izlemeniz önerilir: rafine beyaz un ekmeği, fırında patates, haşlanmış sebze, suda yulaf ezmesi, muz, taze elma püresi yiyin.
Çocuklarda ishal neden olur
İshal çocuklarda yetişkinlerden çok daha sık görülür.Çocuklarda kişisel hijyen becerileri henüz yeterince gelişmediği için, çoğunlukla “kirli eller hastalığı” neden olur.Çocuklarda ishalin diğer yaygın nedenleri şunlardır:
- enfeksiyonlar: viral (rotavirüs), bakteriyel (salmonelloz), daha az sıklıkla parazitik (giardiasis);
- antibiyotik ve müshil almak;
- gıda zehirlenmesi;
- sindirim sisteminin kronik inflamatuar hastalıkları: irritabl bağırsak sendromu, Crohn hastalığı, ülseratif kolit;
- glüten, laktoz, fruktoza gıda intoleransı.
Çocuklarda ishale ne iyi gelir
Bir çocukta ishal çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir, ancak her zaman bir sağlık riski taşır.Şiddetli ishal, bağırsaklarda hızla dehidrasyona ve besinlerin emilim bozukluğuna yol açar ve bu, büyüyen bir vücutta zayıflığa ve metabolik rahatsızlıklara neden olabilir. Çocuğunuza herhangi bir ishal ilacı vermeden önce bir çocuk doktoruna mutlaka danışmalısınız.
Bir çocukta ishal bir günden fazla sürerse ve bu semptomlardan bir veya daha fazlası eşlik ediyorsa, hemen bir doktora danışmalısınız:
- uyuşukluk, ilgisizlik;
- batık gözler;
- kuru dudaklar;
- dışkıda kan,
- ağlarken gözyaşı eksikliği;
- karın ağrısı;
- ateş;
- son 6 saat içinde idrara çıkma yok;
- Koyu idrar.
Çocuğun ishali şiddetli değilse, evde durdurmayı deneyebilirsiniz:
- çocuğunuza yeterince sıvı verin.İdeal olarak, kaybettiği kadarını almalıdır.Sıradan su, kaybolan tuzları ve elektrolitleri telafi edemez.
- İshale neden olabilecek yeni ürünleri geçici olarak çıkarmak gerekir.Çocuğa yumuşak, az yağlı yiyecekler – püresi sebze çorbaları, buğulanmış pirzola, yulaf ezmesi veya suda pirinç lapası, muz, taze elma püresi verilmelidir.Porsiyonlar küçük olmalıdır.Çocuğu günde 5-6 kez beslemeniz önerilir;
- ishal ve karın ağrısı genellikle 2-3 gün sonra durur, ancak çocuğun durumu düzelmezse bir doktora görünün.
İshal bağımsız bir hastalık değildir ;vücutta dikkat edilmesi gereken belirli bir patolojinin belirtisidir.Eğer çocukta ishal 24 saatten fazla sürüyorsa ve bir yetişkinde ise iki günden fazla sürüyorsa doktor bul ve doktor sitesi olarak tavsiyemiz bir doktora görünmeniz gerekmektedir.Uzun süreli ishal, vücuttaki dehidrasyon ve metabolik bozukluklar nedeniyle tehlikelidir.