Gelişmiş
Ara
Ağız Kokusu Neden Olur? Ağız Kokusu Nasıl Önlenir

Ağız Kokusu Neden Olur? Ağız Kokusu Nasıl Önlenir

  • 28/07/2021
  • 0 Beğenme
  • 34 Görüntüleme
  • 0 Yorumlar

Ağız kokusu, yaklaşık üç kişiden birini etkileyen yaygın bir sorundur.Hoş olmayan bir kokunun ortaya çıkması sağlık sorunlarının bir işareti olabilir.Vakaların %90’ında ağız kokusu, kötü hijyen veya ağız enfeksiyonlarının bir sonucudur.Ağız kokusu endişe ve utanmaya neden olur, başkalarıyla iletişimde zorluklara neden olur, ancak ortaya çıkış nedenini bulup ortadan kaldırırsanız ondan kurtulabilirsiniz.

Ağız kokusu nedenleri

Ağız kokusunun ana nedeni, yaşamları boyunca karakteristik hoş olmayan bir kokuya sahip uçucu gazlar yayan ağız boşluğunda patojenik bakterilerin aşırı çoğalmasıdır.Dildeki plak, dişlerin arasına veya diş eti ceplerine yapışan yiyecek parçaları, kötü hijyenin bir sonucudur ve kötü kokulu bir koku yayan mikroorganizmalar için üreme alanıdır.Çoğu durumda,bir diş hekimi ile tedavi, ağız kokusundan kurtulmaya yardımcı olur.Ağız kokusunun diğer nedenleri şunlardır:

  • kalıcı keskin kokulu yiyecekler (sarımsak, soğan, bazı baharatlar).Sarımsak sindirimi sürecinde, kan dolaşımına giren ve onunla birlikte vücutta taşınan, akciğerlere, gırtlaklara ve ağza giren uçucu kükürt bileşikleri oluşur.Sadece 72 saat sonra tamamen kaybolan hoş olmayan “sarımsak nefesinin” nedeni olurlar;
  • sigara içmek.Tütün dumanının kendisi kalıcı bir kokuşmuş kokuya sahiptir, ayrıca ağız kokusunun yaygın bir nedeni olan diş eti hastalığına neden olabilir;
  • kuru ağız.Tükürük,ağzın doğal temizliği için gereklidir.Gıda parçacıklarını yıkayarak çürümelerini önler ve patojenik mikrofloranın büyümesini engelleyen antimikrobiyal maddeler içerir.Kserostomi (salgıda azalma veya tükürük yokluğu ile karakterize patolojik bir durum) ile ağızdaki bakteri sayısı önemli ölçüde artar, bu da çürük ve ağız kokusu gelişimine katkıda bulunur.Alkollü içecekler, kahve ve sigara içmek ağız mukozasının kuruluğu nedeniyle ağız kokusunun bir başka nedenidir;
  • boğaz ve nazofarenks hastalıkları.Ağız kokusu, bademcik iltihabı, paranazal sinüslerin bakteriyel veya viral enfeksiyonları (sinüzit), kronik bronşit ve üst veya alt solunum sisteminin diğer hastalıkları ile bademciklerde pürülan tıkaçlara neden olabilir;
  • sindirim sistemi hastalıkları (gastrit, reflü), karaciğer, böbrek, diabetes mellitus;
  • oruç ve düşük karbonhidratlı diyetler.Yiyeceklerden elde edilen enerji eksikliği yaşayan vücudun birikmiş yağ rezervlerini yakmaya başlamasına neden olurlar.Yağlar parçalandığında keton cisimleri oluşur.Bunlar, vücuttan akciğerler tarafından atılan ve aseton kokusuna sahip olan yağ metabolizmasının yan ürünleridir.

Gastrointestinal sistem hastalıklarında ağız kokusu

Bazı durumlarda ağız kokusu gastrointestinal hastalıkların sonucu olabilir.Çoğu zaman, ağız kokusu,gastroözofageal reflü (mide içeriğinin yemek borusuna girdiği patolojik bir durum) ve ayrıca mide ve duodenumun mukoza zarının bakteri Helicobacter pylori (Helicobacter Pylori) ile enfeksiyonu tarafından tetiklenirGastrit, ülser ve mide kanserine neden olabilir.Ayrıca ağız mukozasında da bakteri bulunabilir ki bu da halitozise neden olur.Aynı zamanda, gastrointestinal hastalık belirtileri olmayabilir.

Medical Principles and Practice dergisinde yayınlanan çalışmada,ağız kokusu olan ve doğrulanmış H. pylori enfeksiyonu olan 18 hasta yer aldı.Antibakteriyel tedavi sürecinden 4-6 hafta sonra 16 kişide ağız kokusu kayboldu.Bu çalışma Helicobacter pylori ve ağız kokusu arasındaki ilişkiyi doğruladı.

Çok daha az sıklıkla,bağırsak tıkanıklığı nedeniyle ağız kokusu oluşur.Bu, ince veya kalın bağırsaktaki bir tıkanıklık nedeniyle yiyeceklerin sindirim sisteminden geçemediği, sağlığa zararlı bir durumdur.Patoloji belirtileri:şişkinlik, kabızlık, karın krampları, mide bulantısı, kusma ve ağızdan dışkı kokusu.Bu belirtilere sahipseniz mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

İlaçlar ve bazı yaşam tarzı değişiklikleri, GERD’den gelen kötü kokulu nefesi önlemeye yardımcı olabilir.Her şeyden önce, sigarayı bırakmanız gerekir.Nikotin, alt yemek borusundaki sfinkter kaslarının zayıflamasına neden olur, bu da mideden yemek borusuna asit geri akışının ana nedenidir.Ayrıca, sigaranın kendisi ağız kokusuna neden olur ve boğaz, yemek borusu, mide, pankreas, karaciğer ve kolon kanseri geliştirme riskini artırır.Reflüden kaynaklı kötü koku nasıl önlenir:

  • Yemekten hemen sonra uzanmayın – yatay bir pozisyonda mide suyu yemek borusuna akar ve orada ne kadar uzun olursa, mukoza zarını o kadar tahriş eder.En az 2-3 saat beklemelisiniz;
  • Uyurken üst bedeninizi yükseltmek için başınızın altına kama şeklinde bir yastık yerleştirin.Böylece yemek borusu midenin üzerinde yer alacak ve mide suyu geri akmayacak ve duvarlarını tahriş etmeyecek;
  • Gün boyunca küçük öğünler yiyin;
  • Mide basıncını önlemek için normal bir kiloyu koruyun.Obezite, GÖRH semptomlarını kötüleştirebilen özofagus fıtığı riskini artırır;
  • Nefesinizi tazelemek ve mide ekşimesi olasılığını azaltmak için sakız kullanın.

Diyet değişiklikleri ayrıca GÖRH semptomlarını hafifletebilir ve ağız kokusunu önleyebilir. Birçok gıda, alt yemek borusunun sfinkter kaslarının tonunu azaltabilir ve mide suyunun asitliğini artırarak sorunu şiddetlendirebilir.GÖRH için kaçınılması gereken yiyecek ve içecekler:

  • Alkol;
  • Kafein içeren kahve ve çay;
  • Soğan ve sarımsak;
  • Narenciye ve onlardan meyve suları;
  • Karbonatlı içecekler;
  • Domates suyu;
  • Nane;
  • Baharatlı yemek;
  • Çikolata;
  • Yağlı ve kızarmış yiyecekler.

Diyetinize bol miktarda lif açısından zengin yiyecekler ekleyin.Bunlar armut, elma, avokado, enginar, mercimek, fasulye, brokoli, muz, havuç ve pancardır.Onlar yardımcı sindirim ve önlemek ağız kokusu geliştirmek.Tatlandırılmamış doğal ekşi mayalı yoğurt ve süt tüketin ve bol su için.

Mideden Gelen Ağız Kokusu nasıl giderilir?

Mide problemlerinden kaynaklanan ağız kokusuyla mücadelede ilk adım, gerçek nedenini belirlemektir.Bunu yapmak için, kendi kendine ilaç girişimleri sağlığınıza zarar verebileceğinden, bir gastroenterolog ile randevu almanız gerekir.Gastrointestinal sistemi inceledikten sonra doktorunuz ağız kokusu sorununu çözmeye yardımcı olacak bir tedavi rejimi yazacaktır.Probiyotikler(sindirim sisteminin işleyişini iyileştiren faydalı mikrobiyal kültürler) almak da midenin asit dengesini normalleştirmeye ve zararlı bakteri sayısını azaltmaya yardımcı olur.

Ağızdan aseton kokusu nasıl giderilir?

Ağızdan gelen aseton kokusu genellikle, tüm yaşam süreçlerini desteklemek için yiyeceklerden alınan karbonhidrat eksikliğinden dolayı vücut birikmiş yağları yakma moduna geçtiğinde ortaya çıkar.Bu,düşük karbonhidrat veya keto diyetinin yaygın bir yan etkisidir, ancak sağlığınıza zararlı değildir.Aseton veya çürük elma kokusu ile nefes, diyetin başlamasından birkaç hafta veya bir ay sonra, vücut tamamen yeni bir enerji kaynağına geçişe adapte olduğunda kendi kendine kaybolur.

Diğer durumlarda, ağızdan gelen tatlı meyveli koku, tip 1 diyabet – ketoasidozun akut bir komplikasyonunun işareti olabilir.Bu sağlığa zararlı duruma, insülin eksikliğinden dolayı kandaki yüksek keton cisimcikleri neden olur.Ketoasidoz belirtileri:

  • Yoğun susuzluk;
  • Sık idrara çıkma;
  • Zor nefes alma;
  • Karın ağrısı;
  • Mide bulantısı, kusma;
  • Bilinç karışıklığı.

Bu belirtilerin varlığında acilen bir uzman doktor’dan randevu almalısınız.Çünkü zamanında tedavi olmadan hasta diyabetik komaya girebilirsiniz.Gelecekte,kan şekeri düzeylerinin düzenli olarak izlenmesi,ketoasidoz gelişiminin önlenmesine yardımcı olacaktır.

Aşağıdaki ipuçları,diyet yaparken keto solunumunu en aza indirmenize yardımcı olacaktır:

  • Su alımınızı artırın.Ketonlar sadece akciğerler tarafından değil, aynı zamanda idrarla da atılır.Dehidrasyon vücuttaki konsantrasyonlarını arttırır ve hoş olmayan kokuyu arttırır;
  • Daha az protein yiyin.Bozulduğunda, amonyak bileşikleri oluşur – akciğerler ve idrar yoluyla atılan keskin, hoş olmayan bir kokuya sahip başka bir metabolik yan ürün;
  • Ağız hijyenine dikkat edin: dişlerinizi günde iki kez fırçalayın, diş ipi ve gargara kullanın;
  • Şekersiz nane şekeri veya sakız nefesinizi tazelemeye ve antimikrobiyal olan ve kötü kokuları nötralize eden tükürük üretimini artırmaya yardımcı olabilir.
  • Günlük karbonhidrat alımınızı artırın.

Nefesiniz kokuyorsa ne yapmalısınız?

Ağız kokusuna karşı mücadele, diş hekimi ziyareti ile başlatılmalıdır, çünkü çoğu zaman ağız kokusu kötü ağız hijyeninin ve bunun neden olduğu diş etleri ve diş hastalıklarının bir sonucudur.Doktor herhangi bir sorun bulmazsa, nedeni muhtemelen gastrointestinal hastalıklardır ve bir gastroenteroloğa gitmeniz gerekir.Bu önerilere uymak, ağız kokusundan kurtulmanıza yardımcı olacaktır:

  • Diş minesini güçlendirmeye yardımcı olduğu için dişlerinizi günde en az iki kez (özellikle yemeklerden sonra) florür içeren bir macun kullanarak iyice fırçalayın. Antibakteriyel içerikli bir macun veya gargara kullanmak, ağızda hoş olmayan kokuya neden olan bakterileri öldürür;
  • Dişlerinizin arasına sıkışmış yiyecek parçacıklarını gidermek için günde en az bir kez diş ipi (diş ipi) kullanın;
  • Patojenik bakteriler için üreme alanı olan plağı çıkarmak için dilin yüzeyini özel bir kazıyıcı veya diş fırçası ile günlük olarak temizleyin;
  • Düzenli olarak (günde en az bir kez veya diş hekiminin önerdiği şekilde) çıkarılabilir protezleri temizleyin;
  • Ağız kuruluğunu önleyin – bol miktarda temiz su için, tükürüğü uyarmak için şekersiz sakız çiğneyin;
  • Sarımsak, soğan, acı baharat, alkol ve kahve tüketmekten kaçının. Şeker alımını sınırlayın – onu diş minesini yok eden bir aside dönüştüren mikropların büyümesini teşvik eder;
  • Diş fırçanızı her üç ayda bir değiştirin;
  • Her altı ayda bir dişçide önleyici muayeneye tabi tutulur.

Doktorum sitemizde yer alan uzman doktorları doktor bul sayfamızdan hızlı ve kolay bir şekilde bulabilirsiniz.Ağız kokusu için İç hastalıklar (Dahiliye) bölümüne başvurmalısınız ve doktor randevusu işleminizi doktor sitesi üzerinden kolay ve güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.

 

  • Paylaş :